Ida Salmi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Iida Maria Salmi[1] (oik. Iida Salminen, 16. marraskuuta 1885 Tampere19. helmikuuta 1974 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä. Ida Salmi oli naimisissa muusikko Paul Salmisen kanssa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salmi oli aloitti näyttelijänuransa kotikaupungissaan Tampereella. Hän näytteli pitkän ajan teatterissa, kunnes esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1934 elokuvassa Minä ja ministeri, missä aloittelivat myös Hugo Hytönen ja Aatu Dahlqvist, myöhemmin Talanne. Salmi teki vuosikymmenien mittaisen uran Tampereen Työväen Teatterissa ja Helsingissä Kansan Näyttämöllä.

Vaikka Ida Salmen elokuvaura alkoi vasta keski-ikäisenä, hän teki useita merkittäviä elokuvia. Ida Salmi on kuin onkin monen vanhan kansan suomalaisnäyttelijän tapaan "unohdettu" vanhojenpiikojen esittäjä, mutta hänet kuitenkin muistetaan muutamista osista. Salmi teki kaikkiaan noin 45 elokuvaroolia, joista merkittävimmät suoritukset ovat jo uran alkupäässä; Seitsemän veljeksen (1939) Männistön muori sekä elokuvan Sellaisena kuin sinä minut halusit (1944) päähenkilö Maijan kasvatusäiti, "muori". Ida Salmi nähtiin 1950-luvulla Niskavuori-elokuvissa, joissa hänellä oli palvelijattaren osa. Viimeinen elokuvarooli oli Edvin Laineen elokuvan Niskavuori taistelee (1957) satunnainen palvelijatar.

Salmi kuoli 88-vuotiaana 1974. Hänet on haudattu aviomiehensä viereen Hietaniemen hautausmaalle Helsinkiin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Helsingin seurakunnan hautahaku Hautahaku. Viitattu 5.12.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]